Mijn persoonlijke zoektocht

Hoe ik yoga begon te beoefenen, leerde mediteren, ontdekte dat zingen helend is en dat mijn handen soms meer weten dan mijn hoofd…

Tijdens mijn puberteit ontwikkelde zich in mijn lichaam een scoliose van 30°, wat me veel pijn berokkende. Ik speurde naar wegen van minder lijden. Die weg bracht me onder andere op het spoor van osteopathie, yoga en meditatie. Vandaar mijn verdere studie van deze holistische benaderingen.

Tijdens mijn studieperiode begon ik dagelijks yoga en meditatie te beoefenen. Aanvankelijk beoefende ik voornamelijk dynamische yogastijlen: Dru Yoga, Prana Yoga Flow, Ashtanga, volgde vele jaren les bij Alberto Paganini en gastdocenten in Yogasoma in Brugge. In 2012 volgde ik een lerarenopleiding Insight Yoga bij Sarah Powers, een benadering die yoga en mindfulness diepgaand integreert; en sindsdien geef ik yogales. Ik volgde ook de opleiding Restorative Yoga bij Sue Flamm en een yoga-opleiding gebaseerd op Pralaya yoga bij Bart Denys.

Uit mijn eigen ervaring met mijn rugproblemen en mijn werk met mensen in de praktijk voor osteopathie (van 2008 tot 2016) ontwikkelde zich meer inzicht in het belang van mededogend omgaan met ons lichaam/onze geest zoals die nu zijn. In 2013 begon ik een opleiding tot mindfulnesstrainer bij IAM (Instituut voor Aandacht en Mindfulness), die ik eind 2017 met succes voltooide. Sindsdien geef ik mindfulnesstrainingen. Deze wetenschappelijk gefundeerde methodiek integreer ik in mijn leven en in mijn yogalessen.

Door de jaren heen merkte ik dat er teksten en melodieën in mij opborrelden, vaak na het rekken en strekken van mijn lichaam en het cultiveren van innerlijke stilte, en zo begon ik liederen te schrijven. Woorden van verwerking, woorden als zoektocht, woorden van inzicht. Met de tijd werden die teksten almaar helderder, als opwellend water dat zich langzaam zuivert. Ik ervaar wijsheid als iets wat we kunnen cultiveren en stimuleren, als een soort bron die we kunnen aanboren in onszelf.

zoektocht