Mijn persoonlijke zoektocht

Hoe ik yoga begon te beoefenen, leerde mediteren, ontdekte dat zingen helend is en dat mijn handen soms meer weten dan mijn hoofd…

Tijdens mijn puberteit ontwikkelde zich in mijn lichaam een scoliose van 30°, wat me veel pijn berokkende. Ik speurde naar wegen van minder lijden. Die weg bracht me onder andere op het spoor van osteopathie, yoga en meditatie. Vandaar mijn verdere studie van deze holistische benaderingen.

Tijdens mijn studieperiode begon ik dagelijks yoga en meditatie te beoefenen. Aanvankelijk beoefende ik voornamelijk dynamische yogastijlen: Dru Yoga, Prana Yoga Flow, Ashtanga, volgde vele jaren les bij Alberto Paganini en gastdocenten in Yogasoma in Brugge. In 2012 volgde ik een lerarenopleiding Insight Yoga bij Sarah Powers, een benadering die yoga en mindfulness diepgaand integreert; en sindsdien geef ik yogales. Ik volgde ook de opleiding Restorative Yoga bij Sue Flamm en momenteel volg ik een yoga-opleiding gebaseerd op Pralaya yoga bij Bart Denys.

Uit mijn eigen ervaring met mijn rugproblemen en mijn werk met mensen in de praktijk voor osteopathie (van 2008 tot 2016) ontwikkelde zich meer inzicht in het belang van mededogend omgaan met ons lichaam/onze geest zoals die nu zijn. Sinds 2013 verdiep ik me verder in mindfulness en volg ook een opleiding tot mindfulnesstrainer bij IAM (Instituut voor Aandacht en Mindfulness). Deze wetenschappelijk gefundeerde methodiek integreer ik in mijn leven en in mijn lessen.

Door de jaren heen merkte ik dat er teksten en melodieën in mij opborrelden, vaak na het rekken en strekken van mijn lichaam en het cultiveren van innerlijke stilte, en zo begon ik liederen te schrijven. Liederen die vanuit een wijze kern in mezelf leken te ontstaan. Woorden van inzicht voor mezelf, voor de wereld. Met de tijd werden die teksten almaar helderder, als een bron die zich langzaam zuivert. Ik ervaar wijsheid als iets universeel, als een soort bron waaruit we kunnen putten.

zoektocht