Muziek

In het licht van de dansende vlammen, onder de blote sterrenhemel, zing ik graag mijn liederen zoals een reizigster die vertelt over haar tochten. Wat het voor me betekent mens te zijn, te leven op deze aarde, in deze tijd. De verrukkingen en de verschrikkingen. Zoals de troubadours al eeuwenlang doen, trek ik rond en zing en speel, samen met mijn muzikanten, voor al wie het horen wil, voor al wie even aan dat vuur wil komen rusten en bijkomen van de tocht.

mus2_groen

Als klein meisje wist ik al dat ik wilde zingen. En ik zong. Elke dag. Op de fiets, in de regen, al wandelend naar school, al stappend door de bergen… Alle liedjes die ik mooi vond. Later voelde ik dat ik ook mijn eigen liederen wilde zingen, dat ik een eigen verhaal te vertellen had. Opgegroeid in een huis vol kunst en muziek, had ik een poëtische taal ontwikkeld waarmee ik nu mijn eigen belevingswereld kon verbeelden.

mus4

In de loop der jaren speelde ik met verschillende muzikanten samen, elk met hun eigen klankkleur. Dankbaar voor wat ik van hen leren mocht, zet mijn muzikale tocht zich verder.

mus5+

Mijn teksten evoceren een rijke, beklijvende beeldenwereld, die ontmaskert en schuurt, maar ook bekoort en betovert. De muziek is nu eens lieflijk strelend en broos, dan weer rauw en ongetemd. Een bij wijlen hevige wereld waarin de wind huilt en het ijs kraakt maar ook een plek vol ingetogen fantasie waar zachte druppels dauw het mos insijpelen. Je hoort de mens, die in verbijstering wonderen aanschouwt en die in ontroering zijn naaste raakt.

In 2007 nam ik een solo cd op: WILD MILD. In 2015 verscheen de nieuwe cd Black River. Meer info op www.amaliamusic.eu .

Ook met mijn levensgezel Andreas, singer-songwriter, groeit een muzikaal ontmoeten. Meer info op www.archaiden.eu.

logo archaïden

“Ongeremd en ongegeneerd klankschaal zijn. Naar binnen trekken wat je buiten hoort, naar buiten laten wat binnenin klinkt. Merg en been snijden. En leven opzuigen. En dat verklanken tot de ander het voelt tot in zijn ingewanden. Wie zich laat gidsen door de stem van Amalia Vermandere, bewandelt en betreedt ruimten die hij nooit meer kan of wil vergeten.”

(Bieke Vandekerckhove, vriendin, auteur en zenlerares)

mus3