Lesmomenten

Mijn wensen: Vrede op aarde natuurlijk! En mogen wij allen veerkracht ervaren om de uitdagingen die het leven opwerpt te dragen. Een innige tijd gewenst!

In deze uitdagende tijden kan formele beoefening van contemplatie een plaats zijn om te herbronnen. Je kan jezelf hierin ondersteunen door op regelmatige basis “een afspraak met de stilte” in je dagen te plannen. Tijd maken om diep te luisteren naar wat er in ons omgaat kan ons vermogen verruimen om dieper te luisteren naar de ander. Zo kunnen we meer aanwezig zijn voor de noden van deze wereld in verandering.

Tips: Verzorg je goed, adem diep, was je handen, mediteer, rek je liefdevol, zing, geeuw, huil en lach, schrijf gedichten, speel muziek, dans, omhels elkaar (digitaal) en zie de bomen in je buurt!

MINDFUL YOGA

WEKELIJKSE LESSEN

Lesschema (geen les op feestdagen en tijdens schoolvakanties, behalve tijdens de zomervakantie: dan is er een zomerreeks):  

* dinsdag 17u45-19u15 mindful yoga, De Loft
* dinsdag 19u30-21u mindful yoga, De Loft, Oostende
* woensdag 17u15-18u15 online samen mediteren, online op Zoom
* woensdag 18u30-20u online mindful yoga, online op Zoom
* donderdag 10u-11u30 mindful yoga, Centrum Vizit, Veurne
* vrijdag 9u15-10u45 mindful yoga, De Loft, Oostende                                                               * vrijdag 11u-12u30 mindful yoga, De Loft, Oostende                                                         

                                                   

Inschrijven is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt. De inschrijvingen worden steeds in volgorde van binnenkomst verwerkt. Als er geen plaats meer is, dan is er een reservelijst en word je op de hoogte gebracht als er een plaatsje vrijkomt.

Breng zoveel mogelijk je eigen materiaal mee: antislip-yogamat, yogablokjes, bolster (cilindervormig kussen), deken, oogkussentje… Als je niets van dit alles hebt: er is materiaal en ontsmettingsmiddel ter plekke die je kan gebruiken. Breng dan een grote handdoek mee.

Prijzen mindful yoga in De Loft en in Centrum Vizit:
Tienbeurtenkaart: 150 euro (15 euro per les), in schijven betalen is mogelijk. De kaart is drie maand geldig.
18 euro voor een losse les

Prijzen mindful yoga online via Zoom:
Reeks op woensdag, je ontvangt ook de lesopname: 225 euro (15 lessen aan 15 euro per les), in schijven betalen is mogelijk
18 euro voor een losse les

Prijzen meditatie online via Zoom:
Reeks op woensdag, je ontvangt ook de lesopname: 150 euro (15 lessen aan 10 euro per les), in schijven betalen is mogelijk
13 euro voor een losse les

Voor de online lessen via Zoom dien je je ook in te schrijven en kan je een kwartier voor aanvang van de les inloggen met deze link:

https://us02web.zoom.us/j/4694287541

Inschrijven per mail of telefonisch. amaliavermandere@hotmail.com, 0485/677601.
Betaling: gelieve nadat je bevestiging ontvangen hebt van je inschrijving het inschrijvingsgeld te storten op BE14 9730 1988 9983 met vermelding van je ‘naam + online reeks/losse les/tienbeurtenkaart mindful yoga/meditatie’.

De Loft, Jules Peurquaetstraat 15, Oostende
Centrum Vizit, Zuidstraat 39, Veurne

WORKSHOP VERDIEPING MINDFUL YOGA

Diep luisteren naar het leven / je wezen / je weefsels / de wereld / met mildheid in beweging komen / je grenzen exploreren / ademen / voeden wat hongerig is / grondig leren ontspannen / je ervaring ontvangen / herbronnen.

De workshop is opgebouwd uit de volgende componenten: milde, dynamische oefeningen, yinyoga & herstellende yoga (waarin we langer aanwezig blijven in houdingen, vaak met behulp van extra ondersteuning van bolsters, kussens, dekens, blokjes…), ademhalingsoefeningen (pranayama) en verschillende vormen van meditatie (vipassana, samatha, metta, visualisatie…)

Specifieke reeks om te herbronnen bij burn-out, uitputting en vermoeidheid. Wanneer we tot diepere lagen van rust kunnen komen dient de helende beweging zich vaak vanzelf aan, wordt duidelijk wat heilzaam is en wat niet. Zo groeit wijsheid, inzicht en zelfzorg. Welkom!

Minimum één jaar ervaring met yoga/meditatie vereist. Inschrijven is noodzakelijk, per mail of telefonisch. amaliavermandere@hotmail.com, 0485/677601. Gelieve na bevestiging van je inschrijving 40€ te storten op BE14 9730 1988 9983 met vermelding van je ‘naam + workshop mindful yoga + datum workshop’.

Data volgen dra! 

De Loft, Jules Peurquaetstraat 15, Oostende

Centrum Vizit, Zuidstraat 39, Veurne

MINDFULNESS TRAINING

Als je meditatie echt een plaats wil geven in jouw dagelijkse leven, dan is deze acht weken durende mindfulnesstraining misschien iets voor jou!

Mindfulness wordt in het Nederlands vertaald als opmerkzaamheid of oplettendheid. Deze term is afkomstig uit de boeddhistische meditatie, ‘sati‘ in het Pali. Sati wordt ook vertaald als ‘herinneren’. Je her-inneren dat alles constant in beweging is en dat niets blijft zoals het is. Dit is ook meteen de kern van deze training. Aanwezig zijn bij wat komt en bij wat gaat, zonder aan iets vast te houden of iets weg te duwen. Contact maken met dit moment: nieuwsgierig, open en zorgzaam. De stroom van je leven niet aan je voorbij laten gaan, maar er middenin gaan staan, met open aandacht en mededogen. Door het beoefenen van oplettendheid kan er meer ruimte ontstaan in automatische en onbewuste processen, waardoor het gevoel van keuzevrijheid toeneemt.

In 1979 introduceerde de arts Jon Kabat-Zinn het beoefenen van mindfulness in het Westen in een achtwekenprogramma voor mensen met chronische pijn, in het medisch centrum van de Universiteit van Massachusetts in de VS. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction, afgekort als MBSR: op mindfulness gebaseerde stressvermindering. Algauw bleek dat mensen er niet enkel baat bij hadden in het omgaan met chronische pijnen, maar ook bij het hanteren van psychische klachten zoals stress en angst.

In 2001 beleefde mindfulness een grote doorbraak in de universitaire wereld, toen Zindel Segal, Mark Williams en John Teasdale de kernoefeningen uit MBSR combineerden met enkele technieken uit de cognitieve therapie. Hieruit ontwikkelden ze Mindfulness Based Cognitive Therapy, MBCT: op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie. Dit programma werd oorspronkelijk ontwikkeld ter preventie van herval in depressie, maar vond intussen zijn weg in een breder toepassingsgebied.

De achtwekentraining die ik breng is een combinatie van MBSR en MBCT. Het programma werd wetenschappelijk onderzocht en de resultaten tonen een vermindering van stress, minder kans op depressie en een grotere levenskwaliteit.

Voor wie? Voor één ieder die op een actieve wijze wil bijdragen tot zijn eigen welzijn in evenwicht met de wereld rondom. De training vraagt een grote inzet, maar zoals het slijpen van diamant, creëert de beoefening een bijzondere schittering. Het grootste deel van de training gebeurt tijdens de dagelijkse beoefening thuis. Als je deelneemt verbind je je ertoe om dagelijks ongeveer een uur vrij te maken om te oefenen. Dit oefenen bestaat uit het beluisteren en beoefenen van de ingesproken meditaties – waarvan je digitale opnames krijgt – en het maken van korte oefeningen – waartoe je een digitale syllabus krijgt.

Deze training kan worden gezien als een aanvulling en niet als een vervanging van een mogelijk nodige medische, psychologische of medicamenteuze behandeling. Bij twijfel, gelieve je arts te raadplegen.

We komen elke week samen voor 2,5 uur, gedurende acht weken. Tijdens deze sessies worden de kernaspecten van die specifieke les besproken, oefenen we samen verschillende soorten meditaties in, zowel in rust als in beweging, doen we aandachtsoefeningen en worden ervaringen uitgewisseld. Er is in elke sessie een pauze voorzien.

Locaties & data voorjaar 2023:

Veurne: woensdag 25 januari, 1, 8, 15 februari, 1, 8, 22, 29 maart van 14u30 tot 17u, Centrum Vizit, Zuidstraat 39, Veurne

Brugge: zaterdag 28 januari, 4, 11, 18 februari, 4, 18, 25 maart, 1 april van 10u tot 12u30, Avansa Brugge, Sint-Pieterskerklaan 5

De training is enkel als geheel te volgen, prijs: 320 euro, digitale syllabus, digitale opnamebestanden van de meditaties en een boek inbegrepen. Sommige mutualiteiten betalen deze training deels terug. Informeer hiervoor bij jouw specifieke mutualiteit. Na aanvang van de training is annulatie niet meer mogelijk.
Draag soepele kledij.

Inschrijven via mail naar amaliavermandere@hotmail.com. Daarna ontvang je de betalingsgegevens.

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je me contacteren, per mail of telefonisch, 0485 677601.

Aanmelden om mijn mails te ontvangen kan hier. Kijk je spambox eventueel na!

 

PRIVÉSESSIES

Mocht je behoefte ervaren aan een privésessie, waarin meer ruimte is voor jouw verhaal, dan kan dit online via Zoom/Jitsi of bij mij thuis in de meditatieruimte. Een wandelgesprek hier in de polders kan ook! Enkel na afspraak. 60 euro per uur, prijs bespreekbaar mocht dit financieel niet haalbaar zijn voor jou.

SAMEN MEDITEREN

Wees welkom om samen te mediteren! Momenteel gaan de meditatiesessies online door op woensdagen van 17u15 tot 18u15. Zie bovenaan bij lesschema! En er zijn opnieuw de gratis online meditatiemomenten van het LMC op maandavonden om 19u. Zie verder.

Voor mensen die de mindfulnesstraining volgden of vaak mediteren kan het een heropfrissing zijn en/of een verdieping van de beoefening. Voor anderen misschien een eerste kennismaking met de eenvoud en de kracht van meditatie.
Mediteren in de aanwezigheid van anderen wordt door velen als ondersteunend ervaren.

We oefenen samen met verschillende vormen van meditatie: inzichtsmeditatie (vipassana), concentratiemeditatie (samatha), compassiemeditatie (metta), visualisaties… Soms in zit, in lig, in beweging, of al wandelend… En bij het afronden is er tijd om vragen te stellen of iets te delen, voor wie daar behoefte aan heeft.

Op maandagavonden worden door het Leuven Mindfulness Centre gratis online meditatiemomenten aangeboden, begeleid door professionele mindfulnesstrainers, waaronder ook ikzelf. Deze sessies gaan door van 19u tot 19u45 en je dient je hiervoor in te schrijven voor de Mind-U sessies. Alle info op https://ppw.kuleuven.be/leuven-mindfulness-centre/mind-u-online/home