Mijn wensen: Vrede op aarde natuurlijk! En mogen wij allen veerkracht ervaren om de uitdagingen die het leven opwerpt te dragen. Een innige tijd gewenst!
In uitdagende tijden kan formele beoefening van contemplatie, opmerkzaamheid en compassie een krachtige bron van zelfzorg zijn. Door regelmatig tijd te nemen om stil te worden, te bezinnen, te reflecteren, te bewegen met aandacht en dieper te leren ontspannen, kunnen we herbronnen, waardoor we er eenvoudigweg ook meer kunnen zijn voor de noden van de wereld rondom ons. Dus je oefent heus niet enkel voor jezelf, je omgeving plukt hier mee te vruchten van.
Tips: Verzorg je goed, adem diep, was je handen, mediteer, rek je liefdevol, zing, geeuw, huil en lach, schrijf gedichten, speel muziek, dans, omhels elkaar (digitaal) en zie de bomen in je buurt!
MINDFUL YOGA
WEKELIJKSE LESSEN
Lesschema (geen les op feestdagen en tijdens schoolvakanties, behalve tijdens de zomervakantie: dan is er een zomerreeks):
LESSEN van 1 september tot en met 22 december 2023 (geen les van 18 tot 24 september en van 28 oktober tot 3 november):
* dinsdag 17u45-19u15u mindful yoga, De Loft, Oostende
* dinsdag 19u30-21u mindful yoga, De Loft, Oostende
* woensdag 17u15-18u15 online samen mediteren, Zoom
* woensdag 18u30-20u online mindful yoga, Zoom
* vrijdag 9u-10u30 mindful yoga, De Loft, Oostende
* vrijdag 10u45-12u15 mindful yoga, De Loft, Oostende
Op zaterdag 16 september is het opendeurdag in De Loft. Je kan er kort proeven van allerlei lessen. Ik geef om 14u30 een introductie mindfulness, en om 16u30 een introductie mindful yoga. Welkom!
Inschrijven is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt. De inschrijvingen worden steeds in volgorde van binnenkomst verwerkt. Als er geen plaats meer is, dan is er een reservelijst en word je op de hoogte gebracht als er een plaatsje vrijkomt.
Alle nodige materiaal is aanwezig, maar indien gewenst kan je je eigen materiaal meebrengen: antislip-yogamat, yogablokjes, kussentje, deken…
Prijzen mindful yoga in De Loft:
Tienbeurtenkaart (15 lesweken geldig): 150 euro (15 euro per les), 18 euro voor een losse les
Prijzen mindful yoga online via Zoom:
Reeks op woensdag, je ontvangt ook de lesopname: betalen per reeks (najaarsreeks 14 x 15 euro per les = 210 euro), als je later instapt dan betaal je de resterende lessen.
18 euro voor een losse les of voor een lesopname
Prijzen meditatie online via Zoom:
Reeks op woensdag, je ontvangt ook de lesopname: betalen per reeks (najaarsreeks 14 x 10 euro per les = 140 euro), als je later instapt dan betaal je de resterende lessen.
13 euro voor een losse les of voor een lesopname
Voor de online lessen via Zoom dien je je ook in te schrijven en kan je een kwartier voor aanvang van de les inloggen met deze link:
https://us02web.zoom.us/j/4694287541
Inschrijven per mail of telefonisch berichtje. amaliavermandere@hotmail.com, 0485/677601.
Voor de online reeksen en losse online lessen: gelieve nadat je bevestiging ontvangen hebt van je inschrijving, het inschrijvingsgeld te storten op BE14 9730 1988 9983 met vermelding van je ‘naam + online reeks/losse les mindful yoga/meditatie’. Voor de tienbeurtenkaarten kan je cash of met payconiq betalen in de les.
Deze lessen kunnen worden gezien als een aanvulling en niet als een vervanging van een mogelijk nodige medische, psychologische of medicamenteuze behandeling. Bij twijfel, gelieve je arts te raadplegen.
De Loft, Jules Peurquaetstraat 15, Oostende
Aanmelden om mijn mails te ontvangen kan hier. Kijk je spambox eventueel na!
WORKSHOP VERDIEPING MINDFUL YOGA: liefdevolle vriendelijkheid en mededogen
“Liefde, mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar essentiële levensbehoeften.” (Tenzin Gyatso, 14e dalai lama)
“Neem je de tijd om naar de wortels van je eigen lijden, je eigen pijn en verdriet te kijken en die te begrijpen? Ben je in staat tot mededogen met jezelf? Zo niet, hoe kun je dan met begrip en compassie met anderen omgaan?” (Thich Nhat Hahn)
“Vrede is een vak. Vrede kun je leren. Je moet eraan werken met dezelfde toewijding waarmee je een taal leert, of wiskunde, of motorrijden. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging.” (David Van Reybroeck & Thomas D’Ansembourg)
In deze reeks gaan we dieper in op de beoefening van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen. Welkom!
Diep luisteren naar het leven / je wezen / je weefsels / de wereld / met mildheid in beweging komen / je grenzen exploreren / ademen / voeden wat hongerig is / grondig leren ontspannen / je ervaring ontvangen / herbronnen.
De workshop is opgebouwd uit de volgende componenten: milde, dynamische oefeningen, yinyoga & herstellende yoga (waarin we langer aanwezig blijven in houdingen, vaak met behulp van extra ondersteuning van bolsters, kussens, dekens, blokjes…), ademhalingsoefeningen (pranayama) en verschillende vormen van meditatie (vipassana, samatha, metta, visualisatie…), live muziek, poëzie.
Minimum één jaar ervaring met yoga/meditatie vereist. Inschrijven is noodzakelijk, per mail of telefonisch. amaliavermandere@hotmail.com, 0485/677601. Gelieve nadat je bevestiging ontving van je inschrijving 40€ te storten op BE14 9730 1988 9983 met vermelding van je ‘naam + workshop mindful yoga + datum workshop’.
Data volgen
De Loft, Jules Peurquaetstraat 15, Oostende
MINDFULNESS TRAINING
Als je meditatie echt een plaats wil geven in jouw dagelijkse leven, dan is deze acht weken durende mindfulnesstraining misschien iets voor jou!
Mindfulness wordt in het Nederlands vertaald als opmerkzaamheid of oplettendheid. Deze term is afkomstig uit de boeddhistische meditatie, ‘sati‘ in het Pali. Sati wordt ook vertaald als ‘herinneren’. Je her-inneren dat alles constant in beweging is en dat niets blijft zoals het is. Dit is ook meteen de kern van deze training. Aanwezig zijn bij wat komt en bij wat gaat, zonder aan iets vast te houden of iets weg te duwen. Contact maken met dit moment: nieuwsgierig, open en zorgzaam. De stroom van je leven niet aan je voorbij laten gaan, maar er middenin gaan staan, met open aandacht en mededogen. Door het beoefenen van oplettendheid kan er meer ruimte ontstaan in automatische en onbewuste processen, waardoor het gevoel van keuzevrijheid toeneemt en we beter voor onszelf en de wereld rondom ons leren zorgen.
In 1979 introduceerde de arts Jon Kabat-Zinn het beoefenen van mindfulness in het Westen in een achtwekenprogramma voor mensen met chronische pijn, in het medisch centrum van de Universiteit van Massachusetts in de VS. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction, afgekort als MBSR: op mindfulness gebaseerde stressvermindering. Algauw bleek dat mensen er niet enkel baat bij hadden in het omgaan met chronische pijnen, maar ook bij het hanteren van psychische klachten zoals stress en angst.
In 2001 beleefde mindfulness een grote doorbraak in de universitaire wereld, toen Zindel Segal, Mark Williams en John Teasdale de kernoefeningen uit MBSR combineerden met enkele technieken uit de cognitieve therapie. Hieruit ontwikkelden ze Mindfulness Based Cognitive Therapy, MBCT: op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie. Dit programma werd oorspronkelijk ontwikkeld ter preventie van herval in depressie, maar vond intussen zijn weg in een breder toepassingsgebied.
De achtwekentraining die ik breng is een combinatie van MBSR en MBCT. Het programma werd wetenschappelijkonderzocht en de resultaten tonen een vermindering van stress, minder kans op depressie en een grotere levenskwaliteit.
Voor wie? Voor één ieder die op een actieve wijze wil bijdragen tot zijn eigen welzijn in evenwicht met de wereld rondom. De training vraagt een grote inzet, maar zoals het slijpen van diamant, creëert de beoefening een bijzondere schittering. Het grootste deel van de training gebeurt tijdens de dagelijkse beoefening thuis. Als je deelneemt verbind je je ertoe om dagelijks ongeveer een uur vrij te maken om te oefenen. Dit oefenen bestaat uit het beluisteren en beoefenen van de ingesproken meditaties – waarvan je digitale opnames krijgt – en het maken van korte oefeningen – waartoe je een digitale syllabus krijgt.
Deze training kan worden gezien als een aanvulling en niet als een vervanging van een mogelijk nodige medische, psychologische of medicamenteuze behandeling. Bij twijfel, gelieve je arts te raadplegen.
We komen elke week samen voor 2,5 uur, gedurende acht weken. Tijdens deze sessies worden de kernaspecten van die specifieke les besproken, oefenen we samen verschillende soorten meditaties in, zowel in rust als in beweging, doen we aandachtsoefeningen en worden ervaringen uitgewisseld. Er is in elke sessie een pauze voorzien.
Data 2023: dinsdag 3, 10, 17, 24 oktober, 7, 14, 21, 28 november, van 13:30 tot 16:00, De Loft, Jules Peurquaetstraat 15, Oostende
De training is enkel als geheel te volgen, prijs: 320 euro, digitale syllabus, digitale opnamebestanden van de meditaties, een boek en een terugkommoment inbegrepen. Sommige mutualiteiten betalen deze training deels terug. Informeer hiervoor bij jouw specifieke mutualiteit. Na aanvang van de training is annulatie niet meer mogelijk.
Draag soepele kledij.
Inschrijven via mail naar amaliavermandere@hotmail.com. Wanneer er voldoende inschrijvingen (minimum vijf, maximum tien) zijn om de training te laten doorgaan, ontvang je de betalingsgegevens en de inschrijvingsdocumenten.
Mocht je nog vragen hebben, dan kan je me contacteren, per mail of telefonisch, 0485 677601.
COMPASSIETRAINING
“Enkel wanneer we onze eigen duisternis goed kennen, kunnen we echt aanwezig zijn bij de duisternis van anderen. Compassie wordt realiteit wanneer we onze gedeelde menselijkheid herkennen.“ (Pema Chödrön)
Merk je dat het niet altijd lukt om mild en begripvol met jezelf om te gaan, en dat je soms in een neerwaartse spiraal terecht komt? Kan je jezelf moeilijk vergeven? Heb je last van een sterke interne criticus? Merk je dat je soms strengbent voor jezelf, dat dit leidt tot innerlijke verharding en dat het daardoor moeilijk is om zorgzaam met anderen om te gaan? Wil je graag leren hoe je milder met jezelf en de wereld om je heen kan omgaan, dan is deze acht weken durende compassietraining misschien iets voor jou!
De compassietraining die ik breng is gebaseerd op het Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) programma van Erik van den Brink en Frits Koster en is wetenschappelijk gefundeerd. Het traject biedt een waardevolle verdieping na een basistraining mindfulness. Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van compassie is volop bezig en wijst in deze fase reeds op een toename van levenskwaliteit en veerkracht, opmerkzaamheid en zelfcompassie, en op een afname van stressbeleving, angst, depressie en zelfkritiek.
De opbouw van de training is vergelijkbaar met die van de mindfulnesstraining. Gedurende acht weken komen we wekelijks samen voor 2,5u en oefenen met verschillende meditaties. Thuis kan je verder oefenen met behulp van een werkboek en de audio-bestanden. We cultiveren onder andere de vier levensvrienden: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, gelijkmoedigheid en medevreugde. Verder komen ook aan bod: hoe onze verbeelding voor of tegen ons kan werken, een veilige plek, een compassievolle metgezel. We verwerven meer inzicht in onze emotie-regulatiesystemen, leren wat vergeving is en hoe we heilzamer kunnen omgaan met onze innerlijke criticus, lastige patronen, weerstand, schuld, schaamte, verlangen. We leren zelf compassie belichamen, het goede binnen laten, de innerlijke helper voeden en maken ruimte voor diepe vrede en geluk. We oefenen zowel in zit, in lig als zacht bewegend. In elke sessie is een pauze voorzien.
Voor wie? Voor iedereen die de basistraining mindfulness volgde en deze beoefening wenst te verdiepen met specifieke meditaties van vriendelijkheid en compassie. Zo dragen we door onze beoefening bij tot het welzijn van onszelf, onze medemens en onze planeet. Deze training kan worden gezien als een aanvulling en niet als een vervanging van een mogelijk nodige medische, psychologische of medicamenteuze behandeling. Bij twijfel, gelieve je arts te raadplegen.
Data najaar 2023: zondag 1, 8, 15, 22 oktober, 5, 12, 19, 26 november, van 10u tot 12u30. De Loft, Jules Peurquaetstraat 15 in Oostende
De training is enkel als geheel te volgen, prijs: 320 euro, werkboek, audiobestanden van de meditaties en een terugkommoment inbegrepen. Na aanvang van de training is annulatie niet meer mogelijk.
Draag soepele kledij.
Inschrijven via mail naar amaliavermandere@hotmail.com. Wanneer er voldoende inschrijvingen zijn (minimum vijf, maximum tien) om de training te laten doorgaan, ontvang je de betalingsgegevens.
Mocht je nog vragen hebben, dan kan je me contacteren, per mail of telefonisch.
Meer info over het werk van Erik van de Brink en Frits Koster vind je hier: https://mbcl.nl/over-mbcl/
PRIVÉSESSIES
Mocht je behoefte ervaren aan een privésessie, waarin meer ruimte is voor jouw verhaal, dan kan dit online via Zoom/Jitsi of bij mij thuis in de meditatieruimte. Een wandelgesprek kan ook! Enkel na afspraak. 60 euro per uur, prijs bespreekbaar mocht dit financieel niet haalbaar zijn voor jou.
SAMEN MEDITEREN
Wees welkom om samen te mediteren! Momenteel gaan de meditatiesessies online door op woensdagen van 17u15 tot 18u15. Zie bovenaan bij lesschema! En er zijn opnieuw de gratis online meditatiemomenten van het LMC op maandavonden om 19u. Zie verder.
Voor mensen die de mindfulnesstraining volgden of vaak mediteren kan het een heropfrissing zijn en/of een verdieping van de beoefening. Voor anderen misschien een eerste kennismaking met de eenvoud en de kracht van meditatie.
Mediteren in de aanwezigheid van anderen wordt door velen als ondersteunend ervaren.
We oefenen samen met verschillende vormen van meditatie: inzichtsmeditatie (vipassana), concentratiemeditatie (samatha), compassiemeditatie (karuna), liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie (metta), compassioneel ademen (tonglen), visualisaties… Soms in zit, in lig, in beweging, of al wandelend… En bij het afronden is er tijd om vragen te stellen of iets te delen, voor wie daar behoefte aan heeft.
Op maandagavonden worden door het Leuven Mindfulness Centre gratis online meditatiemomenten aangeboden, begeleid door professionele mindfulnesstrainers, waaronder ook ikzelf. Deze sessies gaan door van 19u tot 19u45 en je dient je hiervoor in te schrijven voor de Mind-U sessies. Alle info op https://ppw.kuleuven.be/leuven-mindfulness-centre/mind-u-online/home