Lesmomenten

Mijn wensen: Vrede op aarde natuurlijk! En mogen wij allen veerkracht ervaren om de uitdagingen die het leven opwerpt te dragen. Een innige tijd gewenst!

In uitdagende tijden kan formele beoefening van contemplatie, opmerkzaamheid en compassie een krachtige bron van zelfzorg zijn. Door regelmatig tijd te nemen om stil te worden, te bezinnen, te reflecteren, te bewegen met aandacht en dieper te leren ontspannen, kunnen we herbronnen, waardoor we er eenvoudigweg ook meer kunnen zijn voor de noden van de wereld rondom ons. Dus je oefent heus niet enkel voor jezelf, je omgeving plukt hier mee te vruchten van.

Tips: Verzorg je goed, adem diep, was je handen, mediteer, rek je liefdevol, zing, geeuw, huil en lach, schrijf gedichten, speel muziek, dans, omhels elkaar (digitaal) en zie de bomen in je buurt!

MINDFUL YOGA

WEKELIJKSE LESSEN

Lesschema (geen les op feestdagen en tijdens schoolvakanties, behalve tijdens de zomervakantie: dan is er een zomerreeks):  

LESSEN vanaf 16 april tot 28 juni (geen les op 30 april, 1 en 3 mei ):
* dinsdag 17u45-19u15u mindful yoga, De Loft, Oostende
* dinsdag 19u30-21u mindful yoga, De Loft, Oostende
* woensdag 17u15-18u15 online samen mediteren, Zoom
* woensdag 18u30-20u online mindful yoga, Zoom

* vrijdag 9u-10u30 mindful yoga, De Loft, Oostende
* vrijdag 10u45-12u15 mindful yoga, De Loft, Oostende   

 
Inschrijven is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt. De inschrijvingen worden steeds in volgorde van binnenkomst verwerkt. Als er geen plaats meer is, dan is er een reservelijst en word je op de hoogte gebracht als er een plaatsje vrijkomt.

Alle nodige materiaal is aanwezig, maar indien gewenst kan je je eigen materiaal meebrengen: antislip-yogamat, yogablokjes, kussentje, deken…

Prijzen mindful yoga in De Loft:
Tienbeurtenkaart (15 lesweken geldig): 150 euro (15 euro per les), in schijven betalen is mogelijk
18 euro voor een losse les

Prijzen mindful yoga online via Zoom:
Sessies op woensdag, je ontvangt ook de lesopname: betalen per reeks (10 x 15 euro per les = 150 euro), als je later instapt dan betaal je de resterende lessen
18 euro voor een losse les of voor een lesopname, of een beurt op je tienbeurtenkaart

Prijzen meditatie online via Zoom:
Sessies op woensdag, je ontvangt ook de lesopname: betalen per reeks (10 x 10 euro per les = 100 euro), als je later instapt dan betaal je de resterende lessen
13 euro voor een losse les of voor een lesopname

Voor de online lessen via Zoom dien je je ook in te schrijven en kan je een kwartier voor aanvang van de les inloggen met deze link:
https://us02web.zoom.us/j/4694287541

Inschrijven per mail of telefonisch berichtje. amaliavermandere@hotmail.com, 0485/677601.
Voor de online reeksen en losse online lessen: gelieve nadat je bevestiging ontvangen hebt van je inschrijving, het inschrijvingsgeld te storten op BE14 9730 1988 9983 met vermelding van je ‘naam + online reeks/losse les mindful yoga/meditatie’. Voor de tienbeurtenkaarten kan je cash of met payconiq betalen in de les.

Deze lessen kunnen worden gezien als een aanvulling en niet als een vervanging van een mogelijk nodige medische, psychologische of medicamenteuze behandeling. Bij twijfel, gelieve je arts te raadplegen.

De Loft, Jules Peurquaetstraat 15, Oostende

 

WORKSHOPS VERDIEPING MINDFUL YOGA: ONTSPAN, ONTVANG & VERKLANK

Oefen je al minimum één jaar toegewijd met een vorm van mindfulness, meditatie of yoga, en wil je graag jouw beoefening verdiepen? Hartelijk welkom in deze workshops!

Tijd om dieper te ontspannen in herstellende en yin-yogahoudingen, begeleid door live muziek, klanken en liederen, en van daaruit te verklanken wat in jou leeft.

Muziek-,  klank- en stemreizen kunnen onze beoefening verrijken. Sinds ik dagelijks oefen met yoga en meditatie borrelen in de stilte na een sessie vaak liederen in me op. Woorden en melodieën van inzicht, heling en veerkracht. Sommige reizen al jaren met mij mee, als seculiere gebeden of mantra’s. Graag begeleid ik je met klanken en breng ik enkele van deze liederen terwijl je rust in yogahoudingen. Van daaruit exploreren we ook hoe we onze beoefening kunnen verdiepen en verruimen door onze eigen stem te gebruiken, klanken te maken, vibraties te voelen in onze weefsels, tot in onze botten. Geen artistieke voorkennis vereist, je hoeft niet “mooi te kunnen zingen” om mee te doen.

Lang voor we konden praten, was onze stem er al, om onze noden en verlangens tot uitdrukking te brengen, om expressie te geven aan onze wezenlijkheid. Klank geven aan wat jou raakt, stoort, boeit, verafschuwt, motiveert en inspireert. Tot diepere lagen van ontspanning komen en de unieke klank van jouw stem ontmoeten, eren en bevrijden. Het gaat niet over het einddoel, maar over de reis die we maken, de innerlijke landschappen die we ontdekken, over het begrip, de compassie en de liefde die we cultiveren voor wat we op onze reis ontmoeten.

De sessie wordt rustig opgebouwd. Een integratie van compassie- en mindfulness-meditaties in milde yogahoudingen, zowel actief (yang) als ontvankelijk (yin en herstellend).

Praktische info: Breng een notaboekje mee en iets om te schrijven. Alle verdere yogamateriaal is aanwezig, maar breng gerust je eigen materiaal mee als je dit verkiest. Je kan de workshops apart volgen of als geheel, met telkens een maand tijd tussen de sessies om het geleerde te integreren in je dagen en nachten.

Data: zaterdagen 5 oktober, 9 november en 14 december 2024 van 10u tot 13u

Prijzen: 45 euro voor één workshop, 85 euro voor twee workshops

De workshop gaat door als er minimum vijf deelnemers zijn.

Inschrijven via mail aan amaliavermandere@hotmail.com, daarna ontvang je de betalingsgegevens.

Pranastudio, De Loft, Jules Peurquaetstraat 15, Oostende

 

WEEKTRAINING VERDIEPING MINDFUL YOGA

Oefen je al minimum één jaar toegewijd met een vorm van meditatie of yoga, en wil je graag jouw beoefening verdiepen? Hartelijk welkom in deze weektraining! De workshops kunnen apart of samen gevolgd worden.

De sessies worden rustig opgebouwd. Een integratie van compassie- en mindfulness-meditaties in milde yogahoudingen, zowel actief (yang) als ontvankelijk (yin en herstellend). We putten daarbij uit de rijke achtergrond van meditaties die compassie (karuna) & opmerkzaamheid (mindfulness/sati) bevorderen & cultiveren, zoals liefdevolle vriendelijkheid (metta), gelijkmoedigheid (upekkha), medevreugde (mudita), compassioneel ademen (tonglen) en visualisatiemeditaties, waarbij we de herbronnende kracht van de verbeelding verkennen.

Verder wordt er ook live muziek, klank en stem gebruikt om diepere lagen van ontspanning, inzicht en vrijheid te exploreren.

Het gaat niet over het einddoel, maar over de reis die we maken, de innerlijke landschappen die we ontdekken, over het begrip, de compassie en de liefde die we cultiveren voor wat we op onze reis ontmoeten.

Praktische info: Breng een notaboekje mee en iets om te schrijven. Alle verdere yogamateriaal is aanwezig, maar breng gerust je eigen materiaal mee als je dit verkiest. Je kan de workshops apart volgen of als geheel.

Data: 2, 3, 4, 5 en 6 juli, telkens van 10u tot 13u.

Prijzen: 45€ voor één workshop, 85€ voor twee workshops, 125€ voor drie workshops, 160€ voor vier workshops, 195€ voor vijf workshops.

De workshop gaat door als er minimum vijf deelnemers zijn.

Inschrijven via mail aan amaliavermandere@hotmail.com of bericht op 0485 677601, daarna ontvang je de betalingsgegevens. Aarzel niet om me te contacteren als je vragen hebt!

Pranastudio, De Loft, Jules Peurquaetstraat 15, Oostende

 

MINDFULNESS TRAINING

Als je meditatie echt een plaats wil geven in jouw dagelijkse leven, dan is deze acht weken durende mindfulnesstraining misschien iets voor jou!

Mindfulness wordt in het Nederlands vertaald als opmerkzaamheid of oplettendheid. Deze term is afkomstig uit de boeddhistische meditatie, ‘sati‘ in het Pali. Sati wordt ook vertaald als ‘herinneren’. Je her-inneren dat alles constant in beweging is en dat niets blijft zoals het is. Dit is ook meteen de kern van deze training. Aanwezig zijn bij wat komt en bij wat gaat, zonder aan iets vast te houden of iets weg te duwen. Contact maken met dit moment: nieuwsgierig, open en zorgzaam. De stroom van je leven niet aan je voorbij laten gaan, maar er middenin gaan staan, met open aandacht en mededogen. Door het beoefenen van oplettendheid kan er meer ruimte ontstaan in automatische en onbewuste processen, waardoor het gevoel van keuzevrijheid toeneemt en we beter voor onszelf en de wereld rondom ons leren zorgen.

In 1979 introduceerde de arts Jon Kabat-Zinn het beoefenen van mindfulness in het Westen in een achtwekenprogramma voor mensen met chronische pijn, in het medisch centrum van de Universiteit van Massachusetts in de VS. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction, afgekort als MBSR: op mindfulness gebaseerde stressvermindering. Algauw bleek dat mensen er niet enkel baat bij hadden in het omgaan met chronische pijnen, maar ook bij het hanteren van psychische klachten zoals stress en angst.

In 2001 beleefde mindfulness een grote doorbraak in de universitaire wereld, toen Zindel Segal, Mark Williams en John Teasdale de kernoefeningen uit MBSR combineerden met enkele technieken uit de cognitieve therapie. Hieruit ontwikkelden ze Mindfulness Based Cognitive Therapy, MBCT: op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie. Dit programma werd oorspronkelijk ontwikkeld ter preventie van herval in depressie, maar vond intussen zijn weg in een breder toepassingsgebied.

De achtwekentraining die ik breng is een combinatie van MBSR en MBCT. Het programma werd wetenschappelijk onderzocht en de resultaten tonen een vermindering van stress, minder kans op depressie en een grotere levenskwaliteit.

Voor wie? Voor één ieder die op een actieve wijze wil bijdragen tot zijn eigen welzijn in evenwicht met de wereld rondom. De training vraagt een grote inzet, maar zoals het slijpen van diamant, creëert de beoefening een bijzondere schittering. Het grootste deel van de training gebeurt tijdens de dagelijkse beoefening thuis. Als je deelneemt, verbind je je ertoe om dagelijks ongeveer een uur vrij te maken om te oefenen. Dit oefenen bestaat uit het beluisteren en beoefenen van de ingesproken meditaties – waarvan je digitale opnames krijgt – en het maken van korte oefeningen – waartoe je een digitale syllabus krijgt.

Deze training kan worden gezien als een aanvulling en niet als een vervanging van een mogelijk nodige medische, psychologische of medicamenteuze behandeling. Bij twijfel, gelieve je arts te raadplegen.

We komen elke week samen voor 2,5 uur, gedurende acht weken. Tijdens deze sessies worden de kernaspecten van die specifieke les besproken, oefenen we samen verschillende soorten meditaties in, zowel in rust als in beweging, doen we aandachtsoefeningen en worden ervaringen uitgewisseld. Er is in elke sessie een pauze voorzien.

Data najaar 2024: donderdag 19, 26 september, 3, 17, 24, 31 oktober, 7, 14 november van 10u tot 12u30

Pranastudio, De Loft, Jules Peurquaetstraat 15 in Oostende

De training is enkel als geheel te volgen, prijs: 320 euro, digitale syllabus, digitale opnamebestanden van de meditaties, een boek en een terugkommoment inbegrepen. Sommige mutualiteiten betalen deze training deels terug. Informeer hiervoor bij jouw specifieke mutualiteit. Na aanvang van de training is annulatie niet meer mogelijk.
Draag soepele kledij.

Inschrijven via mail naar amaliavermandere@hotmail.com. Wanneer er voldoende inschrijvingen (minimum vijf, maximum tien) zijn om de training te laten doorgaan, ontvang je de betalingsgegevens en de inschrijvingsdocumenten.

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je me contacteren, per mail of telefonisch, 0485 677601.

“Enkel wanneer we onze eigen duisternis goed kennen, kunnen we echt aanwezig zijn bij de duisternis van anderen. Compassie wordt realiteit wanneer we onze gedeelde menselijkheid herkennen.“ (Pema Chödrön)

Merk je dat het niet altijd lukt om mild en begripvol met jezelf om te gaan, en dat je soms in een neerwaartse spiraal terecht komt? Kan je jezelf moeilijk vergeven? Heb je last van een sterke interne criticus? Merk je dat je soms strengbent voor jezelf, dat dit leidt tot innerlijke verharding en dat het daardoor moeilijk is om zorgzaam met anderen om te gaan? Wil je graag leren hoe je milder met jezelf en de wereld om je heen kan omgaan, dan is deze acht weken durende compassietraining misschien iets voor jou!

De compassietraining die ik breng is gebaseerd op het Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) programma van Erik van den Brink en Frits Koster en is wetenschappelijk gefundeerd. Het traject biedt een waardevolle verdieping na een basistraining mindfulness. Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van compassie is volop bezig en wijst in deze fase reeds op een toename van levenskwaliteit en veerkracht, opmerkzaamheid en zelfcompassie, en op een afname van stressbeleving, angst, depressie en zelfkritiek.

De opbouw van de training is vergelijkbaar met die van de mindfulnesstraining. Gedurende acht weken komen we wekelijks samen voor 2,5u en oefenen met verschillende meditaties. Thuis kan je verder oefenen met behulp van een werkboek en de audio-bestanden. We cultiveren onder andere de vier levensvrienden: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, gelijkmoedigheid en medevreugde. Verder komen ook aan bod: hoe onze verbeelding voor of tegen ons kan werken, een veilige plek, een compassievolle metgezel. We verwerven meer inzicht in onze emotie-regulatiesystemen, leren wat vergeving is en hoe we heilzamer kunnen omgaan met onze innerlijke criticus, lastige patronen, weerstand, schuld, schaamte, verlangen. We leren zelf compassie belichamen, het goede binnen laten, de innerlijke helper voeden en maken ruimte voor diepe vrede en geluk. We oefenen zowel in zit, in lig als zacht bewegend. In elke sessie is een pauze voorzien.

Voor wie? Voor iedereen die de basistraining mindfulness, of een vergelijkbaar programma, volgde en deze beoefening wenst te verdiepen met specifieke meditaties van vriendelijkheid en compassie. Zo dragen we door onze beoefening bij tot het welzijn van onszelf, onze medemens en onze planeet. Deze training kan worden gezien als een aanvulling en niet als een vervanging van een mogelijk nodige medische, psychologische of medicamenteuze behandeling. Bij twijfel, gelieve je arts te raadplegen.

Data najaar 2024: zondag 22, 29 september, 6, 20, 27 oktober, 3, 10, 17 november van 10u tot 12u30.

Pranastudio, De Loft, Jules Peurquaetstraat 15 in Oostende

De training is enkel als geheel te volgen, prijs: 320 euro, werkboek, audiobestanden van de meditaties en een terugkommoment inbegrepen. Na aanvang van de training is annulatie niet meer mogelijk.

Draag soepele kledij.

Inschrijven via mail naar amaliavermandere@hotmail.com. Wanneer er voldoende inschrijvingen zijn (minimum vijf, maximum tien) om de training te laten doorgaan, ontvang je de betalingsgegevens.

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je me contacteren, per mail of telefonisch.

Meer info over het werk van Erik van de Brink en Frits Koster vind je hier: https://mbcl.nl/over-mbcl/https://fritskoster.nl/

 

PRIVÉSESSIES 

Mocht je behoefte ervaren aan een privésessie, waarin meer ruimte is voor jouw verhaal, dan kan dit online via Zoom/Jitsi of bij mij thuis in de meditatieruimte. Een wandelgesprek kan ook! Enkel na afspraak. 60 euro per uur, prijs bespreekbaar mocht dit financieel niet haalbaar zijn voor jou.

SAMEN MEDITEREN

Wees welkom om samen te mediteren! Momenteel gaan de meditatiesessies online door op woensdagen van 17u15 tot 18u15. Zie bovenaan bij lesschema! En er zijN regelmatig gratis online meditatiemomenten van het LMC op maandavonden om 19u. Zie verder.

Voor mensen die de mindfulnesstraining volgden of vaak mediteren kan het een heropfrissing zijn en/of een verdieping van de beoefening. Voor anderen misschien een eerste kennismaking met de eenvoud en de kracht van meditatie.
Mediteren in de aanwezigheid van anderen wordt door velen als ondersteunend ervaren.

We oefenen samen met verschillende vormen van meditatie: inzichtsmeditatie (vipassana), concentratiemeditatie (samatha), compassiemeditatie (karuna), liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie (metta), compassioneel ademen (tonglen), visualisaties… Soms in zit, in lig, in beweging, of al wandelend… En bij het afronden is er tijd om vragen te stellen of iets te delen, voor wie daar behoefte aan heeft.

Op maandagavonden worden door het Leuven Mindfulness Centre regelmatig gratis reeksen online meditatiemomenten aangeboden, begeleid door professionele mindfulnesstrainers, waaronder ook mezelf. Deze sessies gaan door van 19u tot 19u45 en je dient je hiervoor in te schrijven voor de Mind-U sessies. Alle info op https://ppw.kuleuven.be/leuven-mindfulness-centre/mind-u-online/home